ISKOLÁNK TÖRTÉNETE

Intézményünk a valkói Móra Ferenc Általános Iskola több mint 200 éves múltra tekint vissza. Mária Terézia 1774-es „Ratio Educationis” iskolatörvényének megjelenése előtt már működött a községünkben az egy tantermes iskolaház, amely több mint száz éven át adott helyet a tanulni vágyó ifjúságnak.

1870-ben az iskola új épültet kapott, ez az épület ma is templom előtt áll, amely már kettő tanteremmel szolgálta a falu lakosságát. A későbbiekben a helybéli lakosok saját erejükből még egy tanteremmel bővítették. Az valkói iskola az alapításától 1949-ig felekezeti, katolikus intézményként üzemelt. Ezért a fenntartásában a legnagyobb szerepet az egyház vállalta magára, amelynek költségei az 1931-es községesítés után már megoszlottak.

Az 1932-ben épített modernebb öt tantermes iskola, több mint ötven éven át 1986-ig működött.

A falu vezetése 1986-ban valóban minden igényt kielégítő, 12 tantermes általános iskolát adott át a községnek. Ebben a négy szintes épületben folyik jelenleg is az oktatás.

Az épület bővítve lett:

  • 1998-ban 240 m2-es tornateremmel és
  • 2000-ben 80 m2-es tanuszodával.

A közel 250 tanuló befogadására alkalmas iskolában 200 tanuló tanul, akik többnyire a valkói családok gyermekei. A feltételek javításával a lehetőségek is bővültek, tanulóink rendszeresen úszás oktatáson vesznek részt és korszerűen felszerelt tornateremben sportolhatnak.

Az iskola alapítása óta, 2004. szeptember 1-ig névtelen volt. A tanulók, a szülők és a nevelők javaslatára, a község képviselő-testülete Móra Ferencről nevezte el iskolánkat.

Az általános iskola a tanításon kívül is aktív szerepet vállal a község kulturális életében.  A pedagógusok és a tanulók a település rendezvényeinek aktív szereplői és résztvevői.

©2016 idStudio & SMThemes.com
oldal info: dankahazi.istvan@gmail.com
OM kód: 032382
ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ